Ziua Libertății Documentelor din 2013

organizată de Fundația Ceata

„Toți utilizatorii de calculator ar trebui să aibă dreptul de a folosi calculatorul în libertate. Folosirea exclusiv a formatelor libere este primul pas pe care utilizatorii îl pot face pentru a câștiga acest drept.”
— Tiberiu C. Turbureanu, Președinte, Fundația Ceata

Ziua Libertății Documentelor (engl. Document Freedom Day) este o campanie internațională coordonată de organizația Free Software Foundation Europe (rom. Fundația pentru Programe Libere din Europa) și organizată de grupuri din întreaga lume cu scopul de a aduce în atenția publicului formatele digitale libere și importanța respectării lor.

Formatele libere sunt formate digitale cu specificații complete publice, disponibile în egală măsură oricui interesat, ce nu depind de formate sau protocoale nelibere, ce nu impun nimănui niciun fel de restricție la implementare sau distribuire și pentru care există implementări complete concurente sau cel puțin o implementare completă și liberă, sub formă de program liber.

Formatele nelibere sau proprietărești împiedică implementarea de programe libere care să le poată citi și modifica, prin metode de natură tehnică (specificații incomplete) sau legală (brevete). Astfel, utilizatorii de formate nelibere sunt blocați de dezvoltatori să folosească doar programele lor proprietărești, pentru că alte programe (libere) nu sunt interoperabile.

Folosirea formatelor nelibere are efecte negative atât asupra libertății individuale, cât și asupra societății, pentru că încurajează practicile anticoncurențiale și împiedică dezvoltarea de programe libere, care respectă libertățile utilizatorului de calculator.

Articol

Cu ocazia Zilei Libertății Documentelor din 2013, Fundația Ceata a publicat o versiune îmbunătățită a articolului liber (CC-BY-SA) cu titlul „Nu vă putem citi documentele”, pe care o reproducem mai jos. Autorii principali ai acestui articol sunt Andrei Cristian Petcu și Tiberiu C. Turbureanu.

Vă invităm atât să promovați, cât și să preluați acest articol, cu condiția să menționați că a fost publicat de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA.

Una dintre calitățile Internetului este existența standardelor pentru tehnologiile ce stau la baza prezentării paginilor de hipertext. Aproape toate paginile sunt în prezent afișate la fel de toate navigatoarele moderne, pentru că cele trei elemente de bază — structura (HTML), așezarea (CSS) și elementele dinamice (JavaScript) — sunt clar definite și interpretate la fel de orice navigator.

Ziua Libertății Documentelor (engl. Document Freedom Day) este un eveniment internațional, ajuns anul acesta la a VI-a ediție, care promovează formatele digitale libere.

Formatele libere sunt formate digitale cu specificații complete publice, disponibile în egală măsură oricui interesat, ce nu depind de formate sau protocoale nelibere, ce nu impun nimănui niciun fel de restricție la implementare sau distribuire și pentru care există implementări complete concurente sau cel puțin o implementare completă și liberă, sub formă de program liber.

Programele libere sunt programe de calculator care respectă cele patru libertăți ale utilizatorului definite de FSF — Free Software Foundation (rom. Fundația pentru Programe Libere): 0) să poată folosi programul în orice scop, 1) să-l poată studia și modifica după nevoi, 2) să poată redistribui copii și 3) să poată distribui copii ale versiunii modificate de el. Programele care nu sunt libere se numesc programe nelibere sau programe proprietărești și trebuie evitate de utilizatori, pentru că le impun restricții.

Acest articol tratează formatele destinate lucrului la birou cu documente de text, foi de calcul, baze de date, formule și ecuații matematice, grafică și prezentări. Acceptarea și implementarea corectă a formatului liber ODF (reprezentat de extensiile .odt, .ods, .odp, .odb, .odg și .odf), de către toți furnizorii de programe pentru birou ar uniformiza modul în care sunt reprezentate datele de diferitele programe de acest tip și ar oferi utilizatorului libertatea de a alege pe care dintre programe să le folosească.

Deși putem folosi câteva din programele libere existente (LibreOffice, OpenOffice, KOffice și Calligra) pentru a lucra cu documente în formate nelibere, citirea și scrierea acestor documente nu este făcută întotdeauna corect, deoarece nu se implementează un standard, ci mai degrabă se descifrează un format secret. Este dificil pentru comunitatea de programe libere să implementeze formate care nu au specificațiile complete, disponibile public și prezentate într-un mod inteligibil.

Atunci când fișierele anexate scrisorilor electronice nu sunt într-un format liber, destinatarul este forțat să folosească exact același program ca expeditorul, iar de cele mai multe ori respectivul program nu este liber. În acest caz, destinatarul, fie el persoană fizică, firmă sau instituție publică, este forțat să renunțe la libertățile sale pentru a accesa fișierul primit și să devină dependent de unicul furnizor sau puținii furnizori de programe care pot să citească și să modifice corect fișierul în acel format proprietăresc.

Folosirea formatelor libere, dezvoltate printr-un proces democratic și transparent de către o comisie formată din membri ai tuturor părților implicate, ne oferă independența de furnizorii de programe nelibere. Această independență ne permite, printre altele, să colaborăm cu alte entități pentru a implementa funcționalități specifice domeniului sau organizației în care lucrăm sau să nu fim nevoiți să instalăm o versiune nouă a programului care deja funcționează bine, doar pentru că noua versiune lansată de furnizor nu este compatibilă cu cea veche, fiindcă folosește un format nou sau revizuit — dacă este format liber, întotdeauna vor exista programe libere care pot să lucreze cu el, indiferent de versiune.

Foarte multe firme și instituții sunt dependente de suita de programe pentru birou dezvoltată de Microsoft. Surpinzător, de multe ori firmele sunt chiar reticente la a folosi pachete similare libere. Această reticență are la bază lipsa de interoperabilitate dintre programul proprietăresc și programele libere. Același fișier este redat diferit, programele libere fiind capabile să îl redea aproximativ, nu în totalitate corect. Astfel, programele libere sunt puse în dezavantaj printr-o concurență neloială. Iar utilizatorii sunt cei care suportă consecințele: fiind imposibil să renunțe la dreptul la informație, ajung să fie privați de drepturile de utilizator.

Formatul de fișier complet binar reprezentat de extensia .doc dar și formatul XML reprezentat de extensia .docx ce include porțiuni binare au fost concepute astfel încât fișierele în aceste formate să nu poată fi redactate sau citite cu alt program în afară de Microsoft Word. Microsoft a fost criticat pentru această practică anticoncurențială, așa că a publicat specificațiile pentru unele din formatele vechi complet binare (reprezentate de extensiile .ppt și .xls). Însă, aceste specificații sunt scrise prost, iar documentația, deși extrem de voluminoasă, este incompletă. Practic orice dezvoltator de aplicații care dorește să editeze astfel de formate este nevoit să ghicească cum se traduc anumite funcționalități într-o serie de biți și invers. De aceea echivalentele libere ca LibreOffice și OpenOffice sunt criticate pe nedrept atunci când nu respectă formatarea făcută de Microsoft Office.

Pentru noul format bazat pe XML, denumit OOXML, care include și părți binare secrete, Microsoft a realizat o documentație incompletă și l-a înregistrat ca standard la Organizația Internațională de Standardizare (ISO). Procesul de standardizare a stârnit, însă, suspiciuni la nivel internațional după ce 13 membri din cei 23 ai comisiei norvegiene de standardizare și-au dat demisia în semn de protest față de anumite neregularități în aprobarea lui OOXML ca standard. IBM, mare susținător al standardului ODF, a amenințat ca nu va mai fi membru al comisiei de standardizare susținând că Microsoft s-a folosit de poziția dominantă pentru a forța votarea unui standard inutil.

Utilitatea standardului propus a fost pusă sub semnul întrebării pe bună dreptate având în vedere că ODF era deja înregistrat ca standard ISO din 2006. Dacă Microsoft dorea funcționalități în plus putea să extindă standardul respectiv. În plus, Microsoft are brevete înregistrate pentru formatul OOXML. Deși Microsoft oferă licența de brevet în mod gratuit, termenii acesteia nu permit programelor libere ca LibreOffice, OpenOffice sau KOffice să implementeze formatul OOXML.

Dacă formatele libere prezintă doar avantaje, de ce să nu fie folosite la o scară largă? Popularitatea formatului ODF crește considerabil, NATO îl folosește ca standard obligatoriu pentru toate cele 28 de state membre, printre care și România. Brazilia, Croația, Danemarca, Ecuador, Ungaria, Italia, Malaezia, Rusia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Suedia urmează o politică strictă ce presupune folosirea formatului liber ODF ca standard unic în sectorul public.

Cu toate acestea, în România formatele nelibere sunt în continuare promovate ca fiind „mai bune” și sunt încurajate atât de firme, cât și de stat prin investiții enorme în obținerea de autorizații de la unicul furnizor Microsoft pentru copii ale suitei de birou nelibere Microsoft Office. Noi, utilizatorii, trebuie să înțelegem că pentru a avea programe libere mai bune trebuie să încurajăm competiția. Doar o piață liberă poate garanta cu adevărat libertatea de a alege. Cât timp nu există interoperabilitate între programele concurente, piața liberă a soluțiilor informatice este doar o iluzie.

Eveniment

Pe 23 martie 2013, Fundația Ceata a organizat în București un eveniment dedicat Zilei Libertății Documentelor în sala 2201 din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (Calea Dorobanților nr. 15-17) a Academiei de Studii Economice.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Departamentului de Turism și Geografie din cadrul Facultății de Comerț a Academiei de Studii Economice din București (lector Alexandru Gavriș).

Irina Popescu, membru voluntar și susținător al Fundației Ceata, a îndeplinit rolul de moderator în cadrul evenimentului.

Prezentări

Misiunea Fundației Ceata

Misiunea Fundației Ceata, mișcarea pentru programe libere, istoricul comunității Ceata, motivația acestui eveniment și importanța formatelor libere. Cum poate fi ajutată Fundația Ceata.

Prezentarea a avut formă de discurs și nu există un suport de prezentare.

Tiberiu C. Turbureanu este fondatorul și președintele Fundației Ceata, programator și activist pentru programe libere.

Formate libere pentru grafică

Formatele libere pentru grafică SVG, ORA, PNG, XCF, Blend și DAE și programele libere care le folosesc: Inkscape, GIMP și Blender.

Suportul de prezentare este disponibil în formatele libere ODP și PDF.

Dumitru Ursu este membru în Consiliul Director al Fundației Ceata, student la Calculatoare în Chișinău și activist pentru programe libere.

JessyInk: prezentări cu Inkscape

Folosind extensia liberă JessyInk, se pot realiza prezentări cu diapozitive în Inkscape.

Suportul de prezentare este disponibil în formatul liber SVG.

Alexandru Gavriș este lector al Facultății de Comerț, Departamentul de Turism și Geografie din ASE și membru voluntar al Fundației Ceata.

Formatul liber ODF și LibreOffice

Prezentare generală a formatului liber ODF și a suitei libere de birou LibreOffice. Comunitatea LibreOffice România.

Suportul de prezentare este disponibil în formatele libere ODP și PDF.

Lucian Oprea este membru al comunității LibreOffice România și membru voluntar al Fundației Ceata.

Formate audio-video libere

Prezentare generală a formatelor audio și video libere și a programelor libere care le utilizează.

Suportul de prezentare este disponibil în formatele libere GNU zip și PDF. Sursa folosește TeX.

Cornel-Florentin Dimitriu este membru voluntar al Fundației Ceata, pasionat de electronică și de jocuri de calculator libere.

Formatul liber HTML5 și WebRTC

Prezentare generală despre noul format HTML5 și interfața de programare WebRTC. Implicarea proiectului Mozilla.

Suportul de prezentare este disponibil în formatele libere GNU zip și PDF. Sursa este în formatul liber ODP.

Gabriel Ivănică este reprezentant al proiectului Mozilla în România și membru voluntar al Fundației Ceata.

Fotografii

Alexandra Oprea și Alexandru Gavriș au făcut fotografii la eveniment. Acestea au fost colectate de Fundația Ceata și sunt disponibile: albume.ceata.org/index.php?/category/60.

Înregistrări

LinuxVideo.ro, Alexandra Oprea și Andrei Cristian Petcu au filmat prezentările de la eveniment. Toate aceste înregistrări sunt disponibile în formatul liber WebM (Vorbis și VP8) și utilizează cod de JavaScript liber (GNU MediaGoblin): filme.ceata.org/u/ceata/collection/ziua-libertatii-documentelor-din-2013-in-ase/.

În continuare listăm înregistrările de cea mai bună calitate, câte una pentru fiecare prezentare. Din păcate, aparatura din dotare nu ne-a permis să realizăm înregistrări de foarte bună calitate.


Misiunea Fundației Ceata: filme.ceata.org/u/ceata/m/misiunea-fundatiei-ceata/


Formate libere pentru grafică: http://filme.ceata.org/u/ceata/m/formate-libere-pentru-grafica/


JessyInk — prezentări cu Inkscape: filme.ceata.org/u/ceata/m/jessyink-prezentari-cu-inkscape/


Formatul liber ODF și LibreOffice: filme.ceata.org/u/ceata/m/formatul-liber-odf-si-libreoffice/


Formate audio-video libere: filme.ceata.org/u/ceata/m/formate-audio-video-libere-linuxvideo-ro/


Formatul liber HTML5 și WebRTC: filme.ceata.org/u/ceata/m/formatul-liber-html5-si-webrtc-linuxvideo-ro/

Alte activități

Citat

Președintele Fundației Ceata, Tiberiu C. Turbureanu, a fost citat de FSFE în versiunea în engleză a sitului oficial al Zilei Libertății Documentelor. Astfel, mesajul Fundației Ceata despre libertatea utilizatorilor și formatele libere a ajuns în întreaga lume.

Cerere de spațiu

Tiberiu C. Turbureanu a completat o cerere de spațiu pe care Alexandru Gavriș a revizuit-o și a înaintat-o spre aprobare conducerii Academiei de Studii Economice din București. Din această cerere, reproducem scopul și motivația:

Scopul acestei campanii este să informeze utilizatorii de calculator cu privire la importanța folosirii formatelor libere pentru documentele digitale. Aceste formate libere garantează libertățile utilizatorului într-o societate democratică și asigură dezvoltarea unei piețe libere, guvernată de o concurență loială. Fundația Ceata activează pentru respingerea formatelor nelibere care întăresc monopolul unui dezvoltator și alegerea formatelor libere.
Organizarea Zilei Libertății Documentelor în Academia de Studii Economice reprezintă o oportunitate importantă pentru studenții săi și pentru cadrele didactice să intre în contact cu formatele și programele libere, iar pentru instituție să se remarce în circuitul evenimentelor internaționale prilejuite de această zi.

Cererea a fost aprobată și Fundației Ceata i-a fost rezervată sala 2201 pentru desfășurarea evenimentului. Cererea este disponibilă în formatele libere ODT și PDF.

Comunicat de presă

Tiberiu C. Turbureanu a redactat un comunicat de presă care a fost preluat de mai mulți colaboratori ai Fundației Ceata.

Materiale promoționale

Tiberiu C. Turbureanu a comandat un colet cu materiale promoționale de la FSFE folosind pagina aferentă de pe situl oficial. Fotografiile făcute cu materialele promoționale sunt disponibile:

La materialele promoționale s-au adăuagt stindardele Zilei Libertății Documentelor (Răzvan Sandu), Fundației Ceata și navigatorului Firefox.

Traduceri în română

Membrii voluntari ai Fundației Ceata au tradus în română mai multe pagini principale ale sitului oficial. Acestea au fost revizuite de Tiberiu C. Turbureanu și publicate de FSFE.

 1. Contribuie la acest sit — Mihai Ionuț Leu
 2. Grafică publicitară — Dumitrel Stan
 3. Generează autocolantul pentru eveniment — Cristian Moldovan
 4. Ia-ți materialele promoționale de Ziua Libertății Documentelor — Cristian Moldovan
 5. Intră în contact cu Ziua Libertății Documentelor — Tiberiu C. Turbureanu
 6. Înregistrează-ți evenimentul — Tiberiu C. Turbureanu
 7. Sponsorii Zilei Libertății Documentelor din 2013 — Cornel-Florentin Dimitriu
 8. Sponsorizează un oraș ca să adopte standardele deschise în 2013 — Cornel-Florentin Dimitriu
 9. Standarde deschise — Dumitru Ursu

Alte pagini care sunt traduse și urmează a fi revizuite pentru a putea fi publicate:

 1. About — Sorin-Mihai Vârgolici
 2. Get involved — Dumitru Ursu
 3. Testimonials — Bogdan Lupu

Adăugarea diacriticelor românești

Scrierea (engl. font) folosită de FSFE pentru titlu și subtitlu pe situl oficial este „Yanone Kaffeesatz” și din păcate, nu include diacriticele românești. Cornel-Florentin Dimitriu, membru voluntar al Fundației Ceata, a modificat această scriere liberă folosind programul liber FontForge și a pus la dispoziția tuturor celor interesați versiunea completată. Această scriere modificată este folosită de Fundația Ceata pe pagina aceasta și va fi trimisă spre actualizare atât organizației FSFE, cât și autorului, Yanone.

În presă

Aceasta este lista de publicații care au scris despre eveniment (și) după 23 martie:

 1. Identi.ca: identi.ca/tag/zld
 2. Linux Video: blog.linuxvideo.ro/?p=701
 3. Linux Video: blog.linuxvideo.ro/?p=725

Aceasta este lista de publicații care au anunțat evenimentul:

 1. Agora: www.agora.ro/stire/funda-ia-ceata-organizeaza-ziua-liberta-ii-documentelor-ase
 2. Crismblog: crismblog.ro/stiri/fundatia-ceata-organizeaza-ziua-libertatii-documentelor/
 3. IT Trends: ittrends.ro/2013/03/fundatia-ceata-organizeaza-ziua-libertatii-documentelor-in-ase/
 4. LibreOffice România: libreoffice.ro/ziua-libertatii-documentelor/
 5. Mozilla România: mozilla.ro/ziua-libertatii-documentelor/
 6. Ubuntu România: ubuntu.ro/2013/03/22/eveniment-al-fundatiei-ceata-de-ziua-libertatii-documentelor/
 7. Veioza Arte: veiozaarte.ro/de-citit-2/insert/fundatia-ceata-organizeaza-ziua-libertatii-documentelor-in-ase.html

Despre noi

În conformitate cu statutul, Fundația Ceata este o organizație nonprofit care are scopul să elibereze utilizatorii români de restricțiile din artă și din tehnologie, cu respectarea legislației române în vigoare.

Ceata este o comunitate activă, cu o istorie de aproximativ 5 ani, care a funcționat ca grup informal din 10 iunie 2008 până în 15 februarie 2013, când a fost înregistrată Fundația Ceata. La evenimentul de lansare a Fundației Ceata de pe 22 februarie 2013 a ținut un discurs însuși Richard Stallman.

Din păcate, Fundația Ceata este singura organizație românească aliniată la filozofia programelor libere. Cu toate că întâmpină multe obstacole în creșterea mișcării pentru programe libere în România și Republica Moldova, Fundația Ceata organizează multe evenimente ca acesta, realizează lucrări libere (programe, articole, fotografii, filme) și convinge alte organizații și persoane fizice să-și elibereze lucrările, prin eforturi susținute de activism.

Fundația Ceata are sediul în București, dar are și două echipe locale de membri voluntari, Ceata-CJ și Ceata-MD, și urmărește să-și extindă rețeaua de echipe locale și în alte județe din România și în afara României, unde există comunități de români.

Pentru mai multe informații despre activitatea Fundației Ceata, vizitați ceata.org. Pentru articole libere despre arte și tehnologii libere, vizitați publicația Fundației Ceata, fii-liber.ro.

Contact

Pentru a intra în contact cu Fundația Ceata, puteți să folosiți oricare din adresele de poștă electronică de mai jos:

Voluntariat

Avem nevoie de ajutor la organizarea de evenimente, redactarea de articole, administrarea de sisteme și scrierea de programe. Dacă aveți ceva timp disponibil și credeți în misiunea Fundației Ceata, intrați cel puțin pe lista principală a comunității și oferiți-vă să ne ajuți ca voluntari: liste.ceata.org.

Donații

Avem nevoie de sprijin financiar pentru a reuși în tot ceea ce ne propunem pentru a câștiga libertatea utilizatorilor. Dacă aveți posibilitatea, faceți o donație unică sau deveniți membri susținători ai Fundației Ceata. În curând vom publica și o pagină pentru donațiile de 2% din venit.